welcome to your archive. this is your all post. edit or delete them, then start writing!

Utzon 100 Pavillon

Utzon 100 Pavillon

Robot-arkitekt & Utzon Center bringer Jørn Utzons Operahus til SMUKFEST

Selvom der er langt fra Operahuset i Sydney til SMUKFEST i Skanderborg, så bliver de to ting alligevel knyttet sammen på årets festival. Den danske mesterarkitekt Jørn Utzon, som i år ville være fyldt 100 år, skabte det kendte Operahus. Nu bliver symbolet på Operahuset til Smukfests mindste scene! Arkitekturen, Jørn Utzon og robotteknologi gør altså i år Smukfest lidt smukkere. 

Festivalen i Skanderborg er kendt for at være Danmarks Smukkeste – og i år bliver den om muligt endnu smukkere, når Utzon Center i Aalborg igen bidrager med arkitektoniske oplevelser. Denne gang leverer Utzon Center og Jacob Hilmer Architecture (JHA) scenen til en til en quiz, som Povlsen & Holm fra P4 står bag.
JHA og Utzon Center i Aalborg bringer så at sige Jørn Utzon ind i et nyt område på Smukfest, hvor hans geniale løsning til Operahusets fantastiske tage bliver bearbejdet i computeren og sendt direkte til arkitekt Jacob Hilmers robot, der skærer materialerne ud.

Jeg er begejstret for, at Smukfest med Jonas Pindhund i spidsen satser mere og mere på at inddrage arkitekturen i festivaloplevelsen. Her skal vi som arkitekturudstillingshus møde vores publikum og selvfølgelig skal Jørn Utzon med på 100 året for hans fødsel. Vi er glade for at have skabt den mindste men smukkeste scene til Smukfest i år”  siger kreativ direktør Lasse Andersson fra Utzon Center.

Den overdækkede scene er en del af Søbadet ved Skanderborg Sø, og hvis man ser scenen og de tilhørende siddemøbler oppefra, vil man se konturerne af Sydneys ikoniske operahus i profil. Det hele er lavet som en hyldest til Jørn Utzon og inspireret af nogle af de principper som kendetegnede hans enestående arkitektur. Konstruktionen består af 50 plader, som er skåret ud af en robot. Pladerne er fordelt med direkte inspiration fra den måde, som operahuset i Sydney er bygget op på. Alle 50 plader er forskellige i størrelse og form.

Jørn Utzon havde en kreativ tilgang til den standardiserede, industrielle produktion. Hans arkitektur er legende og organisk, når man ser på den. Men går du tættere på, så kan man se, at selve konstruktionen og de enkelte dele er rationelle og logiske” siger Jacob Hilmer

Jørn Utzon brugte fremtidens værktøjer i sin tid. Så ved at bruge computeren til at designe og robotteknologien til at producere, hylder JHA Utzons tanker og forståelse for arkitektur, produktion, konstruktion, teknologi, og deres indbyrdes forhold.

SMUKFEST hylder krævende udfordringer og samarbejde på tværs. Vi er en forening med tusindevis af menneskelige resourcer som når de slår sig sammen kan bygge de hængende haver i Babylon og store værker af Utzon. Vi glæder os til at byde publikum og dem der har hjulpet ind under Utzon100 scenens tag på kanten af skoven ved søbreddens kant i Skanderborg” siger Jonas ”Pindhund” Hallberg fra SMUKFEST.

Utzon Center i Aalborg er det nordiske oplevelseshus for arkitektur og design. Hovedfokus er udstilling og formidling af nutidige strømninger i arkitektur og design med forståelse for ny teknologi. Utzon Center er den sidste bygning Jørn Utzon tegnede.

Fotos og film
Download fotos her http://cli.re/gzB9E2
Se videoer fra processen her https://vimeo.com/album/5328439


Esrum Udkigstårn

Esrum Udkigstårn

Med udgangspunkt i interessen om et idéoplæg til et nyt udkigstårn i Esrum, med kig ud over den nye Nationalpark, har Jacob Hilmer Architecture (JHA), i samarbejde med Timber Solutions, designet et tårn inspireret af naturen, som udfordrer grænserne indenfor trækonstruktion og teknologi.

Tanken er at tårnet skal være nationalparkens vartegn, og trække turister og besøgende til området, og formidle landskabets skønne natur og historie.

Inspireret af naturen:

Som prejlemærke for en ny nationalpark er tårnets formsprog stærk inspireret af naturen. Konstruktionens struktur er designet ud fra Fibonacci’s matematiske talforhold, også kaldet det gyldne snit, hvis logik præcist beskriver mange af naturens smukkeste former.

Tårnet er bygget op omkring et indre og et ydre gitter. Gitrene er udformet på samme vis som de linjer der danner skæl-mønstrene på en grankogle. Samme spiralmønster optræder også hos solsikker, ananasfrugter og i måden bladene fordeler sig på på mange plantestilke, for at nævne nogle få.

Den dobbelte gitterkonstruktion øger i øvrigt tårnets styrke markant.

Tårnets anatomi:

Facaden:
Det ydre gitter er beklædt med ”skæl” i plademateriale. Skællene kan åbne og lukke sig afhængigt af placering og ønsket funktion. De skærmer for vind og vejr men lader samtidig lyset trænge ind og giver udsigt.

Nedre platform:
Med et lille vindfang og mini-reception, etrerer man tårnet, med videre adgang til trappe og det indre rum.
Det indre rumme kan fungere som klatrevæg. og gulvet kan bruges til teater, akrobatik, koncerter og lign. events.
Under trapperne i gulvplan er lagerrum til faldmadrasser, klapstole, koste etc.

Trappespiral
Mellem indre og ydre gitterskal snor trapperne sig op som DNA strenge. For hver 5. meters stigning er en repos. Fra reposen er der panoramaudsigt udad og en indvendig balkon ind i den hule kerne. På balkonerne er der plads til 2 rækker stole til publikum.
Hulrummet imellem den indre og ydre gitterskal, hvor trappen ikke løber, er ikke beklædt med glas, som de øvrige betjenende rum.

Øvre platform:
I udsigts og formidlingsrummet i tårnets top opleves udsigten i fulde 360 grader. I det kuppellignende rum er facadens skæl åbne, så udsigten sikres. Langs kanten opleves udsigten som man cirkulerer rundt om det indre rums væg, som er åbent i to sider. På indersiden hænger formidlende materiale om nationalparken og nærområdet.

Udkigsposten
Aller øverst, på det indre rums top, findes en ren udkigsplatform. Her er det åbne udsyn hovedfokus uden nogen form for forstyrelser.


Stjernepladsen Multioverdækning

Stjernepladsen Multioverdækning

JHA’s forslag til en overdækning på Stjernepladsen i Østre Havn i Aalborg, er ideen om at facilitere en multifunktionel byplads som kan danne nyt havnecentrum for den østlige del af havnen.

Konceptet går i sin enkelthed ud på at skabe en overdækning til pladsen, som kan opsættes, tilpasses og nedtages efter behov (se nedenstående figur og side 3).

Kontruktionen er en hybridkontruktion, som integrerer overdækningens fæstningspunter som skulpturelle urbane elementer på pladsen, bestående i tre afvandingshuller, hvortil dugen nedspændes, samt en central mast.

Fæstningskonstruktionerne er i kraftig behandlet krydsfiner og dug i PVC-stræk.


Amber Road Trekking Cabins

Amber Road Trekking Cabins

Som spændingen ved at opdage et stykke rav som gemmer sig i en tangdynge, gemmer Amber Road shelteret lige ved randen, hvor skoven møder Østersøen, glødende som lys i mørket, der byder på ly til vandrende langs den lettiske kyst.

Det strukturelle koncept for projektet er inspireret af ravs cellulære struktur, hvis uregelmæssige sammensætning gør ravstykket til en fantastisk lysebryder og et imponerende fænomen, hvor lyset ulmer set fra forskellige vinkler. På samme måde shelterets rumlighed som en hule, hvor det formbøjede polykarbonat vinduesparti og finertræet smyger sig i organiske dobbeltbueformede former, og bøjer lyset fra pejsen over træfladerne, som i et stykke rav.


Aalborg Zoo Amfiscene

Aalborg Zoo Amfiscene

Studsgaard recently installed a 700m2 membrane structure in Aalborg Zoo, in the northern Denmark, covering their new amphitheatre scene, called the Zoofari Scene. As part of the Zoo’s plans to develop the entire park according to a new masterplan set for 2030, the playgroundarea and the new scene was the first step on the way.
The design is mediating both functional demand and aesthetic ambition with potential to create a landmark on the site.

The membrane where designed in close collaboration with Aalborg Zoo’s employees, in regards to their functional needs, and over several construction and planning
meetings refined to satisfy these best possible. Going from a two-point mast supported structure to a three-point, meant that a special solution for the central mast had to be developed, to secure a clear view to the stage for the audience.
Fabrication of the membrane pieces where controlled against the parametric model to ensure precision in the final weld-assembled membrane.

For the central mast-supported top point of the structure a tailored space frame truss, where developed to secure best possible view to the stage and at the same time make place to install light and sound for the performing acts on stage.
To design such a structure in the most elegant and slender way, algorithmic optimization was used to find the most sufficient form in relation to the applied structural load conditions.

The final structure sits subtly on the slightly rising slope, covering the amphitheatre scene, seating more than 300 audiences. Its asymmetric and dynamic interior space creates a perfect setting for the Zoo’s own animal entertainment shows as well as musical performances.


FEM statisk dokumentation telte

FEM statisk dokumentation telte

In collaboration with Studsgaard A/S, JHA is continuously working on formfinding and production drawings for tensile structures.
The parametric 3d model developed for this purpose has made setting up FEM models an effective process.